Žltnutie tují a ostatných ihličnanov

21.12.2011 10:53

Možnou príčinou žltnutia alebo hnednutia ihličia môžu byť silné slnečné lúče. Koniféry majú rady slnko ale s mierou. Žltnutie ihličia však môže spôsobiť aj nedostatok svetla. príčinou môže byť aj zaťaženie okolitého prostredia toxínmi alebo kyslím vzduchom. Ihličnany sú na toxíny veľmi citlivé a rýchlo reagujú na zamorenie hnednutím. Ihličnany potrebujú kyprú, vlhkú a humóznu pôdu. Ak nebudu mať vhodnú pôdu, tak prichádza taktiež k hnednutiu.

Nedostatok vody je ďalším z aspektov žltnutia ihličia. Vždyzelené dreviny je nevyhnutné zalievať aj počas zimných mesiacov (od októbra do januára) inak príde k hnednutiu ihličia ktoré má rastlina naprogramované v prípade nedostatku vlahy.

Odumieranie výhonkov (Kabatina thujae):

Táto huba napáda tuju, borievku (Juniperus) a cyprus (Cupressus). Ohrozené sú hlavne konce výhonkov na ktorých huba aj prezimuje. Dôležité je urobiť včasný rez dreviny a odstrániť  napadnuté miesta. Vhodné je použiť aj fungicíd na huby v období tvorby výtrusov. Taktiež je vhoné použiť na hubové ochorenie fungicíd Dithane ultra.

zltnutie tuji

Kabatina thujae

Roztočec (Oligonychus ununguis):

Tento škodca sa najčastejšie vyskytuje na smreku (Picea), jedličke (Abies) a borievke (Juniperus). Škodca tvorí na ihličí sivú pavučinu. Použiť sa môžu prípravky Applaud 25 WP, Basudin 600 EW, Ultracid 40WP.

choroby tuji

Oligonychus ununguis

Mínerka tujová (Argyresthia thuiella):

Pri pôsobení tohto Škodcu dochádza k hnednutiu koncov výhonov. Vyskytuje sa predovšetkým na tuji, cyprušteku (Cupressus) a borievke (Juniperus). Ochranu a zničenie je možné previesť postrekom  resp. insekticídom proti motýľom.

choroba rastlin

Argyresthia thuiella


Celkovo je nutné zabezpečiť koniféram hlavne vhodné pestovateľské podmienky, ako aj správne miesto, zálievku a výživu. Ak toto všetko zabezpečíme tak je len malá pravdepodobnosť, že rastlinu ohrozia škodcovia alebo choroby.