Jarná regenerácia trávnika

21.12.2011 12:02

Jarná regenerácia je súbor prác, pomocou ktorých pripravíme trávnik na novú vegetačnú sezónu a zároveň eliminujeme nedostatky vzniknuté v predchádzajúcej sezóne a zimnom období. Z nižšie vymenovaných úkonov si vyberte tie, ktoré je potrebné zrealizovať na Vašom trávniku.


Vyrovnanie povrchu – pôsobenie mrazu často vytvorí nerovnosti, ktoré odstránime valcovaním. Použijeme valec naplnený vodou a plochu
valcujeme  keď je pôda vlhká, nie premokrená alebo suchá. Väčšie terénne nerovnosti ako napr. depresie vzniknuté sadaním terénu, je potrebné vyplniť trávnikovým substrátom a opätovne vysiať rovnakým, alebo podobným trávnym osivom aké bolo použité na ostatnej ploche.


Odstránenie nečistôt – z plochy trávnika odstránime nečistoty ako sú napríklad opadané listy, rozfúkaná kôra... Tento úkon môžeme spojiť s pokosením trávnika pred vertikutáciou – zbavíme sa odpadu a zažltnutých listov trávy a taktiež pri vlastnom prerezávaní nebudú vertikutačné nože vyhadzovať príliš veľké množstvo nasekaných listov. Kosíme na výšku cca 3 – 3,5 cm. ... Ak je trávnik po zime napadnutý plesňami, vykonáme najprv postrek širokospektrálnym fungicídom, čím zabránime ich ďalšiemu šíreniu alebo opakovanému výskytu. Z postrekov v maloobchodnom balení môžeme použiť prípravok Bumper 25 EC v dávke 5 ml/100 m2 v 10 l vody, alebo Falcon 460 EC v dávke 5 - 6 ml/100 m2 v 10 l vody. V prípade aplikácie postreku kosenie vykonáme o 3 – 4 dni neskôr!

Vertikutácia – v priebehu vegetácie sa z odumretých častí tráv, nepozbieraných pokosených zvyškov a ostatného biologického materiálu vytvorí nepriepustná vrstva, takzvaná trávna plsť. Cez túto vrstvu len veľmi ťažko prenikajú živiny, voda, vzduch a je živnou pôdou pre rôzne hubové infekcie. Na odstránenie trávnej plsti z trávnika musíme vykonať vertikálne prerezanie, nazývané vertikutácia (z anglického vertical cutting). Na menšie plochy postačia vertikutačné hrable, ktorými prerežeme i nedostupné miesta a okraje. Ideálne vertikutačné hrable majú výkyvnú hlavu ktorá znásobuje silu vloženú do každého pohybu. Namáhavú prácu na väčších plochách nám ušetria výkonné benzínové vertikutátory. Vlastnú vertikutáciu vykonávame vždy v dvoch, na seba kolmých smeroch, výnimkou môžu byť mladé trávniky, kde sa ešte trávna plsť nestihla vytvoriť. Pozor: maximálna prípustná hĺbka zarezania vertikutačných nožov do pôdy je len 2 – 3mm! Niektorí majitelia záhrad nezmyselne požadujú „preorávanie“ svojho trávnika, kedy sú ničené odnožovacie orgány tráv, je to podobná situácia akoby sme likvidovali plodonosné výhony u ovocných drevín. Hlbšie sa prerezávacie nože dostávajú len pri terénnych nerovnostiach, kde tomu nie je možné celkom zabrániť.
Jarnú vertikutáciu vykonávame v období najintenzívnejšieho odnožovania tráv, ktoré začína spravidla v polovici apríla, ale riadime sa hlavne priebehom počasia – príliš skoré vertikutácie trávnik zbytočne mechanicky poškodzujú a kvôli nízkym teplotám sa neuvoľňujú ani živiny z aplikovaných hnojív

Prísev – po vertikutácii dosejeme väčšie holé alebo vyrednuté plochy regeneračnou trávnou zmesou, ktorá obsahuje zvýšené množstvo mätonohu trváceho – Lolium perenne. V trávnikoch záhrad a parkov odporúčame trávnu zmes ALLROUND alebo PLAYGROUND v dávke 20 až 25 gramov/m2 (2 až 2,5 kg/m2), na plochách športových trávnikov zmes OVERSEED. Dosiate plochy zakryjeme vrstvičkou jemného trávnikového substrátu (trávnikový substrát = zmes preosiatej
rašeliny a ostrohranného kremičitého piesku, napr. Soběslavský trávnikový substrát).
Hnojenie – trávnik povzbudíme k vegetačnej aktivite vhodným štartovacím hnojivom, ktoré mu dodá v tomto období žiadaný dusík N.  Hnojivo vždy aplikujeme na suchý povrch trávnika, predídeme tak riziku popálenia! Aby celý systém regenerácie začal fungovať je potrebné ošetrenú plochu čo najskôr zavlažiť! Ošetrený trávnik sa za správne vykonané regeneračné zásahy odmení intenzívnym zahusťovaním, zdravou sýtou farbou a všetky predchádzajúce nedostatky sa stratia - začiatkom mája môžete Váš  trávnik plnohodnotne využívať.

vertikutacia travnika

Vertikutácia trávnika

snezna plesen

Pleseň snežná