Ochorenie trávnika snežná pleseň

03.01.2012 12:28

Prejav choroby:

Prejavuje sa po roztopení snehu v jarnom období, prvé príznaky však môžu byť viditeľné už na jeseň alebo počas zimy. Rastliny odumierajú na rôzne veľkej ploche , kruhovitého, elypsovitého alebo nepravidelného tvaru. Odumreté rastliny sú pokryté mycéliom (pripomínajúcim pavučinku) bielej farby.

Príčiny vzniku choroby:

Nadbytok organickej hmoty, sneh na nezamrznutej poraste , dlhotrvajúca snehová prikrývka, dlhotrvajúce vlhké počasie, neprevzdušnený pôdny profil, nedostatočná výživa (hnojenie) draslíkom na jeseň (zanedbanie jesenného hnojenia).

Odstránenie choroby:

Ak je trávnik po zime napadnutý plesňami, vykonáme najprv postrek širokospektrálnym fungicídom, čím zabránime ich ďalšiemu šíreniu alebo opakovanému výskytu. Z postrekov v maloobchodnom balení môžeme použiť prípravok Bumper 25 EC v dávke 5 ml/100 m2 v 10 l vody, alebo Falcon 460 EC v dávke 5 - 6 ml/100 m2 v 10 l vody (Ortiva)(prochloraz, propiconazole, mancoze, trifloxystrobin, fenarimol). V prípade aplikácie postreku kosenie vykonáme o 3 – 4 dni neskôr! Potom je potrebné vyhrabať odumretú plochu z trávnika, prevzdušniť trávnik .V prípade silného napadnutia ošetriť fungicídom s účinnou látkou prochloraz, propiconazole, mancoze, trifloxystrobin, fenarimol. V prípade silného napadnutia urobiť dosev prázdnych miest regeneračným osivom na to určeným.

Odporúča sa preventívne ošetrenie na jeseň a taktiež počas zimy, pokým nemrzne (alebo v odobí keď zmizne zimná pokrývka) s prípravkom s účinnou látkou azoxystrobin (ORTIVA).

pleseň snežná