Ako sa spávne starať o trávnik

30.11.2011 10:00

Ak si na údržbu trávnika neobjednáte špecializovanú fi rmu, ale budete sa jej v rámci aktívneho životného štýlu a oddychu na čerstvom vzduchu venovať osobne, potom sú nasledovné rady a odporúčania venované práve Vám. Budete mať jedinečnú možnosť sledovať, ako sa Vám svet rastlín za každú vykonanú činnosť odvďačí svojim vzhľadom a odolnosťou a tento pocit sa nedá kúpiť za žiadne peniaze.

Údržbové práce, ktoré budeme vykonávať:

Kosenie
Kosenie je najčastejšia činnosť vykonávaná pri údržbe trávnika. V našich podmienkach naštartujeme kosačku približne 35-krát do roka, čo znamená, že v období najintenzívnejšieho rastu to bude aj 2-krát v rámci jedného týždňa. Ak necháme trávnik prerásť, nebude mať sýto zelenú farbu, ale žltozelený odtieň. Cez vysoké steblá sa totiž do spodných častí nedostane dostatok slnečného svetla a preto majú menší obsah chlorofylu. Pri správne načasovanom kosení sa vyhneme aj problémom s množstvom pokosenej hmoty a nebudeme musieť vyprázdňovať zberný kôš každých niekoľko metrov. Trávniky vyššie uvedenej kategórie kosíme na výšku 3,5 až 5 cm a v horúcich letných mesiacoch pridáme ďalšie 1 až 2 cm. Častou chybou je tzv. skalpovanie trávnika. Vzniká pri veľmi nízkom nastavení kosacieho ústrojenstva, keď nôž ničí odnožovacie orgány jednotlivých tráv. Trávnik sa bude z tohto neodborného zásahu dlho spamätávať.
A ktorá kosačka je pre náš trávnik najlepšia? Najrozšírenejšie sú rotačné kosačky, ktoré spoľahlivo pokosia a pozbierajú aj vyššiu trávu, nároční zákazníci by ich mali doplniť kosačkou s vretenovým žacím ústrojenstvom. Vreteno fungujúce na princípe nožníc totiž poskytuje neprekonateľnú kvalitu rezu a preto sa vretenové kosačky používajú i na golfových ihriskách a futbalových štadiónoch. Pre kosenie menších plôch (50 až 250 m2) nám postačí elektrická, alebo akumulátorová rotačná kosačka. Pre väčšie záhrady zvolíme model s benzínovým motorom. Ak je pozemok vo svahu, alebo sa nám kosačku nechce tlačiť, vyberieme si prevedenie s vlastným pohonom. Plochy nad 500 m2 sa dajú najrýchlejšie pokosiť pomocou záhradných traktorov a riderov. Z pohľadu trávnika je ale najdôležitejším faktorom kvality u všetkých kosačiek dobre naostrený a vyvážený nôž, ktorý spôsobí listom tráv čo najmenšie poranenia.


● kosačka významne ovplyvňuje vzhľad trávnika
● na neprístupných miestach odstránime trávu nožnicami
alebo vykášačom

Hnojenie
Kosením odnímame väčšinu nadzemných častí trávnika. Na ich obnovu (a to už v priebehu niekoľkých týždňov) trávnik spotrebuje všetky dostupné živiny z okolia koreňového systému a začne sa meniť jeho farba, rýchlosť rastu a schopnosť odolávať nepriaznivým vplyvom. Sú nimi najmä hubové ochorenia, nežiaduce rastliny, škodcovia a výkyvy počasia. Jedným z tajomstiev krásneho zeleného trávnika je preto prísun správnej výživy vo forme trávnikového hnojiva.Kvalitné trávnikové hnojivo dodá trávam to, čo naozaj potrebujú, bez zbytočného zaťažovania životného prostredia ľahko sa vyplavujúcimi zlúčeninami dusíka. Odporúčame používať kvalitné trávnikové hnojivá COMPO s predĺženým, alebo dlhodobým účinkom. Pre každú časť sezóny sú k dispozícii produkty so správnym pomerom živín a vhodnou granuláciou. Hnojivo nikdy nerozhadzujeme ručne. Rovnomerné rozprestretie dosiahneme pomocou štrbinového aleborotačného aplikačného vozíka.


● štrbinový vozík
umožňuje mimoriadne
presnú aplikáciu hnojiva
● výhodou rotačného vozíka je
rýchlosť aplikácie hnojiva

Závlaha
„Bez vody nie je život“ – toto konštatovanie platí u trávnika dvojnásobne. Potrebná koreňová sústava sa vyvinie len pri dostatočnom prísune vody, ktorý ťažko zabezpečíme polievaním s hadicou v ruke. Ideálnym riešením je automatická podzemná závlaha, ktorá distribuuje vodu rovnomerne a úsporne, alebo aspoň rôzne typy povrchových rozstrekovačov. V teplom počasí polievame v skorých ranných hodinách, keď je vyparovanie na minime. Bez možnosti zabezpečiť dostatočnú závlahu nemá zmysel investovať do kvalitného trávnika a hnojiva.

● automatický
závlahový systém
distribuuje vodu rovnomerne
a úsporne
● potrebná koreňová sústava
sa vyvinie len pri dostatočnom
prísune vody

Vertikutácia
V priebehu vegetácie sa z odumretých častí tráv, nepozbieraných pokosených zvyškov a ostatného biologického materiálu vytvorí nepriepustná vrstva, takzvaná trávna plsť. Cez túto vrstvu len veľmi ťažko prenikajú živiny, voda, vzduch a je živnou pôdou pre rôzne hubové infekcie. Na odstránenie trávnej plsti z trávnika musíme vykonať vertikálne prerezanie, ktoré nazývame vertikutácia. Táto práca sa vykonáva pomocou vertikutačných hrablí (odporúčame len na menších plochách), alebo pomocou vertikutátorov s elektrickým či benzínovým motorom. Pri vlastnej vertikutácii sa nože zarezávajú zvislo do trávnikovej mačiny a odstraňujú nežiaduci materiál. Pozor: maximálna prípustná hĺbka zarezania vertikutačných nožov do pôdy je len 2 – 3 mm! Ideálny vertikutátor má pracovný valec vybavený kombináciou nožov a pružiniek . Tento systém odstráni trávnu plsť obzvlášť dôkladne. Budete prekvapení, aké veľké množstvo biologického odpadu sa pri práci dostane na povrch. Vertikutáciu vykonávame spravidla 2x do roka, vždy v období najintenzívnejšieho odnožovania tráv (väčšinou 2. polovica apríla a 2. polovica septembra).

● výkonný vertikutátor si poradí aj s väčšími plochami
● kombinácia nožov a pružiniek na pracovnom valci
vertikutátora
● na menších plochách nám postačia vertikutačné
hrable

Ochrana proti chorobáma nežiaducim rastlinám
Zdravý a udržiavaný trávnik je pomerne odolný voči škodlivým vplyvom, no napriek tomu sa môže stať, že bude vystavený silnému tlaku hubových infekcií. Najčastejšie budeme bojovať s výskytom zimných fuzarióz (známych aj pod názvom snežná pleseň) a na sklonku leta s pravidelne sa vyskytujúcimi tzv. trávnymi hrdzami. Najlepšou ochranou je preventívny postrek širokospektrálnym fungicídom (napr. HERITAGE), ktorého ochranný účinok pretrvá 4 – 8 týždňov. Odstraňovanie následkov je vždy omnoho zložitejšie ako predchádzanie možným škodám. Preventívny postrek v priebehu leta a na začiatku zimy s vysokou pravdepodobnosťou ochráni trávnik pred najčastejšie sa vyskytujúcimi chorobami.  Do trávnikového porastu môžu preniknúť aj nežiaduce rastliny. Ak je výskyt len lokálny a na malých plochách, tak ich jednoducho odstránime pomocou ostrého noža, alebo vypichovača buriny . Pri väčšom výskyte širokolistých rastlín (púpava, ďatelina...) vykonáme postrek a na prípravu postrekovej kvapaliny použijeme selektívny herbicíd (odporúčame prípravok BOFIX), ktorý nepoškodzuje jednoklíčne rastliny, medzi ktoré patria aj trávy. Takýto systémový prípravok zničí širokolisté rastliny od nadzemnej časti až po koreňovú sústavu. Pozor: pri neopatrnej manipulácii a silnom vetre môže dôjsť k poškodeniu okolitých okrasných a úžitkových rastlín.


● snežné plesne patria
medzi hubové infekcie vyskytujúce
sa v zime a predjarí
● pri lokálnom výskyte
nežiaducich rastlín môžeme
použiť vypichovač buriny

 

 

 

travnik

realizacia zahrad

zavlaha