Ako na krtka?

13.11.2011 12:56

Krtkvi nikdy nejde o zeleninu, kvetiny, alebo korene ovocných stromov. jeho potrava sa  neskladá z časti rastlín, ale živí sa prevažne dážďovkami, hmyzom, mláďatami hrabošov, ještericou, žabou alebo myšou.. Jeho dĺžka je  13 až 17 cm, hmotnosť 70 až 120 g. Dožívá sa 2 až 3 rokov. Denní príjem potravy dosahuje 50 až 100 g., tj. skoro 100% svojej hmotnosti.  Svoju korisť neusmrtí ale iba omráči poškodením nervového centra. Tím jeho korisť zostane dlho živá ale hlavne čerstvá. Svoju korisť zbiera po chodbách, ktoré pravidelne prechádza a to i viac ako 3x za deň. Krtko vytvára nory o priemere 5cm v hĺbke 5 až 30 cm pod povrchom a v dĺžke až 50 metrov. Jeho domovské územie pri tom dosahuje aź 2000 m2.  Nadbytočnú zeminu vytláča na povrch vo forme krtincov, ktoré zároveň plnia funkciu zásobovania chodieb kyslíkom. Pod najväčším krtincom máva krtko hniezdo až v hĺbke 60cm. Ak by sme ho vykopali, tak by sme objavili veľký priestranný pelech, vystlaný senom, lístím a trávou. Jeho hniezdo je pritom plné hmyzu a to hlavne bĺch, ktoré sú až 6x väčšie ako psie blchy (na človeka však nejdú). Krtko je výborným plavcom, dokáže preplávať aj prudké rieky. Nemá vyvinutý zrak, ten vśak pod zemou ani nepotrebuje. Má však veľmi jemný čuch, hmat a sluch.

Vo vlchkých pôdach najčastejšie na jar po roztopení snehu vytvára hniezda tesne pod povrchom dokonca až na úrovni zeme. Takýmto navŕšením veľkého množstva zeminy vznikajú rozsiahle škody. Krtka možno znićiť rôznymi spôsobmi. K najúčinnejším patrí jednoznačne likvidácia plynmi a to oxidom uhoľnatým v kombinácii s oxidom uhličitým. Ďalšími účinnými prostriedkami sú jednotlivé pasce, otrava liquigel (tieto sa však viažu aj na istú dávku šťastia...). Po likvidácii krtka dochádza však v krátkom čase k osídleniu uvoľneného územia druhým krtkom.  Takže naše trápenie sa likvidáciou krta nekončí, pretože jeho územie hneď obsadí druhý.

Hryzec a hraboš : podstata  jeho likvidácie je tá istá ako pri krtkovi. Znova je najúčinnejšia likvidácia plynmi použitím profesionálnych zariadení. Pri hrabošoch pritom hrozí navyše odumieranie rastlín. Živia sa koreňmi rastlín kvetou a ovocných stromov. Pozorovať teda môžeme uschnutie stromov krov a kvetov.

 

Spôsobov ako sa zbaviť krtka v záhrade je mnoho...ale funguje len minimum. Ak sa však úspešne zbavíte krtka tak k Vám pošikuje jeho brata :-)

Najlepším spôsobom je prevencia. Pri zakladaní trávnika z trávnych drnov (kobercov) je potrebné vložiť sieťku proti krtom. V záhonoch treba nastlať pod štrk alebo kôru netkanú textíliu, ktorá čiastočne zabráni krtkovi v jeho aktivitách.

Ak však máte trávnik z výsevu a v ňom krta tak máte tieto možnosti na likvidáciu:

 

1. Čo NEFUNGUJE (aspoň v našom prípade):

- elektronické plašiče krtka (v praxi Vám väčšinou začne krt ryť okolo samotného plašiča. Alternatívou je použiť značkové plašiče)

- vytoponie nory krtka (Môžete naliať akékoľvek množstvo vody na druhý deň tam máte krta zaručene znova, uľahčíte mu tým kopanie)

- Oddelenie záhrady základmi z oplotenia (finančne veľmi náročné a krtka sme mali už aj na záhrade v centre Trnavy)

2. čo FUNGUJE:

- použitie  pascí – veľmi účinná a osvedčená metóda likvidácie krtka je zabiť ho pomocou kliešťových pascí

Výhody: keďže krtka chytíte, máte istotu, že ste se ho zbavili, protože ho vidíte v pasci

Nevýhody: niekedy sa nepodarí krtka chytiť hneď na prvé nastraženie pasce a treba to opakovať

- Použitie jedov - taktiež veľmi účinná metóda zničenia krtka pomocou jedu

Výhody: malá pracnosť, veľmi jednoduchá aplikácia, vysoká účinnosť

Nevýhody: nevidíte uhynutého ktrka takže neviete či ste boli účinný

- Použitie dymovnice - ďalšia metóda je krtka  udusiť oxidom uholnatým, který produkujú (plynovacie patróny Krounex)

- Elektrický prúd, acetylen - tieto metódy lovu krtka tu nebudem rozoberať, aj keď môžu byť veľmi účinné, ale sú veľmi nebezpečné nielen pre krtkov ale aj pre vás

- Vlastnoručne - niektorý trpezliví ľudia číhajú nad krtincom v pozícii golfistu pripraveného k odpalu, len namiesto pálky majú v ruke motyku, a čakajú a čakajú a čekajú…

Výhody: pre niekoho možno zábava a veľká účinnosť

Nevýhody: časovo velmi náročné, nesmiete se hýbať, aby krt nepočul, ako chodíte.

- Zabezpečte si psa - psy síce nepredávame, ale hlavne menšie plemená ako napr. jazvečík Vás zbavia krtka veľmi rýchlo

 

Pravidlá ktoré musíme dodržiavať pri boji s krtkom:

- Krt má veľmi citlivý čuch, preto s pascami manipulujeme iba v rukaviciach, aby z nich necítil ľudský pach.

- Pred použitím je dobré nechať pascu vonku na vzduchu niekoľko dní vyvetrať, poprípade ju vyválať v hnoji, ktorý krtka priťahuje.

- Pred výberom miesta kde aplykujeme jed alebo pascu najprv zašlapeme všetky krčince a počkáme kým ich krt neobnový aby sme videli, ktoré z nich sú aktívne a do nich aplykujeme jed alebo pascu.

-  Všetky duhy pascí sa aplikujú do vodorovných chodieb. Vodorovnú chodbu najdeme najlepšie tak, že sa prehrabáváme od krtinca po jeho nore až sa dostaneme na vodorovnú časť, a tam umiestníme pascu.

- Gel môžeme aplykovať do vodorovných ale aj zvislých chodbičiek.

 

 

Je veľa spôsobou ako se zbavit krtka. Z vlastnej zkúsenosti doporučujem ako nejúčinnějšiu zbraň proti krtkom mechanické pasce alebo otravu vo forme gelu.

krtko pasca

 

 

 

krtko